Langhe-Roero en Monferrato, de parel van Piemonte

Het bijzondere wijnlandschap

Wat maakt het Piemontese wijnlandschap Langhe-Roero en Monferrato nu zo bijzonder? Het heeft eigenlijk alles. Prachtige landschappen waar de natuur je adem kan wegnemen en waar je actief kan wandelen en fietsen. Maar ook de nabijheid van steden zoals Alba en Asti en wereldsteden zoals Milaan, Genua en Turijn. Pittoreske dorpjes zoals Neive en Serralunga d’Alba zijn in overvloed aanwezig en vanuit Casa Faretto binnen een kwartier te bereiken. Maar ook de stranden van Varigotti of Noli liggen op een uurtje rijden.

Cultuur en gastronomie, hand in hand

Niet voor niets beschreef Gido van Imschoot in zijn boek “Ontdek Piemonte” het gebied als een van de mooiste wijngebieden van Italië waar ook nog eens cultuur en gastronomie hand in hand gaan. En nu we het toch over verrassingen voor de mond hebben, er zijn in Piemonte maar liefst 45 restaurants met een of meerdere Michelinsterren. Is daarmee het gebied alleen weggelegd voor de “rich and famous”? Absoluut niet zelfs. Een cappuccino kost bijna overal € 1,20 en voor € 25,00 per persoon kan je al heerlijk buiten de deur eten (inclusief een goede fles wijn).

Een rustige kijk op het leven

Vakantie is voor velen een combinatie van ontspanning en culinaire verwennerij. En beide is in en rondom Casa Faretto in overvloed te vinden. De culinaire rijkdom die Piemonte te bieden heeft staat op minimaal dezelfde hoogte als de kwaliteit van de lokale wijnen. En die is hoog, zeer hoog. Carlo Petrini, de stichter van de SlowFood beweging, nam de toch al fameuze Piemontese keuken op in de filosofie dat lokale tradities, eten, gastronomisch plezier en een rustige kijk op het leven van groot belang zijn voor ons welzijn. De bakermat van de Slow Food beweging, Bra, ligt op een half uurtje rijden van Casa Faretto. Maar Slow Food is meer dan eten alleen, het is ook “con calma!”.

Gastvrij en authentiek

Gastvrijheid zal na een bezoek aan Piemonte het eerste te binnen schieten als gevraagd wordt om een omschrijving van de Piemontesi. Open, warm en belangstellend zijn geen holle kreten, maar een oprechte beschrijving van hoe de Piemontesi hun bezoekers tegemoet treden. Een groot verschil met andere gebieden in Italië, waar toeristen vaak vooral gezien worden als belangrijke inkomstenbron. Puur en authentiek gaat ook op voor de rijke cultuur die overal te vinden is. Dat het in Turijn residerende voormalige Italiaanse koningshuis daar een belangrijke bijdrage aan leverde mag geen verrassing zijn.

Als Italië je lief is, dan zal Piemonte je hart veroveren.

Ontdek Piemonte vanuit Casa Faretto