Onderweg naar het betoverende Barolo

Barolo, koning der wijnen

Barolo is waarschijnlijk de meest bekende Italiaanse wijn en één van de duurste. Barolo is ook de naam van het dorp wat midden in het Barolo wijngebied ligt. De route vanaf Casa Faretto naar Barolo voert langs onder andere Alba, Grinzane Cavour en La Morra. En dan slaan we nog een hele rij andere prachtige dorpen over, maar daarover later meer. Alba is waar de rijkdom van het Barolo gebied goed zichtbaar is. Het is een kleine stad met zo’n 30.000 inwoners, maar er is voldoende om van te genieten. En dat genieten kom je bijna overal in het centrum tegen, bij uitstekende restaurants tot mooie kledingwinkels.

En soms is het even wachten

Bij Piazza Duomo (één van de elf Italiaanse drie sterrenrestaurants) in Alba vraagt dit genieten wel een ruim vooraf geboekte reservering. Maar bij het ook in Alba gevestigde en zeer vriendelijk geprijsde Osteria Sognatori hoef je er gelukkig alleen maar voor te zorgen dat je om 19:15 voor de deur staat. Kom je na de openingstijd van 19:30, dan mag je meestal nog een half uur wachten. De kleine binnenstad van Alba is niet groot, dus een ochtend of een middag is voldoende om Alba te leren kennen.

Van het kasteel naar de koning

Iets voorbij Alba ligt het dorp Grinzane Cavour wat vooral bekend is door het imposante kasteel. Het kasteel herbergt een kleine maar goed gesorteerde enoteca waar vooral de lokale wijnen te koop zijn. En in het kasteel is ook het restaurant Marc Lanteri gevestigd wat één Michelinster achter haar naam mag zetten. Vanaf het kasteel is het maar een klein stukje verder naar Barolo, maar het is beter om een kleine omweg te maken en eerst La Morra te bezoeken. La Morra ligt vrij hoog en biedt een geweldig uitzicht over het Barolo landschap. Daarnaast zijn er enkele goede enoteca’s te vinden.

Als Italië je lief is, dan zal Piemonte je hart veroveren.

Ontdek Piemonte vanuit Casa Faretto